Lussebullar!

Inredienser:

50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

Russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.
  • Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).


2.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4.
Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6.
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7.
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8.
Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9.
Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10.
Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13.
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0