Broccoligratäng!
Ingredienser:
1 kg färsk broccoli eller 750 gram frysta
- OSTSÅS TILL GRATÄNG:
- 2 msk smör eller olivolja
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl vatten från kokningen av broccolin
- 2 dl mjölk (standard)
- 1 dl lagrad riven ost
- 1 ägg
- 0,5 dl grädde
- Salt och vitpeppar samt ev. lite cayenne
Så här lagar du Broccoligratäng:
- Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
- Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja med ostsåsen.
- Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
- Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
- Häll av broccolin i ett durkslag.
- Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
- Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
- Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen och lite ost uppe på.
- Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
Kommentarer
Trackback