Spela gärna musik för barnet

Gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten.

Nu har man kommit halvvägs då är det bara halva tiden kvar :)


Min graviditetsvikt månad efter månad!

1 - 48 kg
2 - 48 kg
3 - 49 kg
4 - 51 kg
5 - 53 kg
6 - 56 kg
7 - 58 kg
8 - 60 kg 
9 - 63 kg

Sammanlagt ska jag gå upp 15 kg under hela min graviditet!
Just nu så stämmer tabellen så jag hoppas det fortsätter att göra det!

Pizza deg!

25 g jäst
1 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk honung
1/2 tsk salt
3 dl mjöl
1 dl durum mjöl.



Tomatsås!

500 g passerade tomater
2 msk tomatpure
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa socker
1 tsk torkade örtkryddor

Gör så här:

1.
Häll de passerade tomaterna i en kastrull. Koka upp.

2. Krydda med tomatpuré, salt, peppar, socker och örtkryddor.

3. Låt såsen koka ihop i 10 minuter. Rör om då och då. Bre ett lager tomatfyllning på den utkavlade pizzadegen.

Koka ihop i 10 minuter. Rör om då och då. Bre ett lager tomatfyllning på den utkavlade pizzadegen.

Pizza!

Ingredienser

Gör så här


1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.

2. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.

3. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.

4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar à ca 200 g. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.


Tomatsås
Skinka
Lök
Svamp


Annanas
Ost
Kryddor


Deg över
Nyp till runt pizzan
Ta gaffeln och stick lite här och var

Tillagning: Över 20 min

Saffranspannkaka!

Ingredienser (4 portioner/st.)

1 kg färdig risgrynsgröt (stor plastkorv)
2 paket Saffran á 0,5 g
3 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl sötmandel
1,5 dl vispgrädde
smör till formen
0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skålla och skala och grovhacka mandeln.Stöt saffran med vaniljsocker och strösocker i en mortel, blanda det med grädden tillsätt saltet, rör om.Blanda det och mandeln och uppvispade äggen med gröten. Smörj en ungsäker form med smör,Häll i smeten(den skall vara ca 2-2,5 cm tjock).Grädda i mitten av ugnen i 225 C ca 30 minuter.Servera den ljummen med vispad grädde och valfri sylt (Helst salmbär)

Serveringsförslag

Serveras ljummen med vispad grädde och sylt


Solrosbröd!

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten (37 °C)
2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk anis
(eller brödkrydda, ca 2 tsk)
0,5 dl farinsocker
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
5 dl grovt rågmjöl
6–7 dl vetemjöl
(byt gärna ut några deciliter till vetemjöl special)

Garnering:

Solrosfrön och havregryn

Gör så här:

Smula jästen i bunke. Rör ut med vatten. Tillsätt salt, olja, anis, farinsocker, havregryn, solrosfrön, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Forma degen till 20 till 25 runda bullar. Pensla med vatten och doppa dem sedan i solrosfrön och havregryn, som blandats samman. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, cirka 10 till 12 minuter eller tills bröden fått färg.

Filmjölkslimpa!

Ingredienser:

5 dl ljust lantbrödsmjöl
1/2 dl rågkross
1/2 dl vetekross
1 dl vetekli
1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1/2 msk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 halvmogen banan

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt filmjölken och
sist den mosade bananen. Häll smeten i en lätt smord avlång
form, cirka en och en halv liter. Grädda i nedre delen av ugnen
i cirka en timme på 175 grader.
Låt brödet stå några minuter i formen innan det stjälps upp och får kallna på galler.

Lussebullar!

Inredienser:

50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

Russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.
  • Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).


2.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4.
Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6.
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7.
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8.
Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9.
Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10.
Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13.
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Glutenfritt bröd!

Ingredienser:

25 gram jäst
4 dl vatten
30 gram margarin, rumstemparerad eller 2 msk olja
1 tsk salt
7 dl finax GF mjölmix


Gör så här

 

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.

Klicka ner matfettet eller häll i oljan. Tillsätt därefter salt och mjölblandning.

Vispa degen med maskin i minst 5 minuter.

Smörj en avlång bakform som rymmer ca 1 ½ liter. Häll degen i formen.

Ställ brödet att jäsa i ca 35-40 minuter, övertäckt med bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Hemgjord snickers!

1 burk jordnötssmör
2dl sirap
1dl strösocker

Smält de 3 sakerna i en kastrull.

10 dl corn flakes
1 dl cocos flinger
1 tsk vaniljsocker

Blanda i hop de tre sakerna i en skål.

Blanda sedan ihop alla ingredienserna.

Bred ut i en långpanna. Skär i bitar innan det stelnar och ställ in den i kylen en stund!

Smält blockchoklad

Doppa bitarna.

Broccoligratäng!

Ingredienser:

1 kg färsk broccoli eller 750 gram frysta

  • OSTSÅS TILL GRATÄNG:
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • Salt och vitpeppar samt ev. lite cayenne

Så här lagar du Broccoligratäng:

 

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  3. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av broccolin i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen och lite ost uppe på.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.

Vecka 20!

Det var så underbart att se på skärmen på ultraljuds avdelningen.
Bebisen "boxades" med sina små armar och vickade på tårna som var så söta.
Man fick se munnen och näsan.
Det var en glädje som spreds i kroppen.

Eftersom jag har fel på mitt hjärta kollade dem lite extra noga på bebisens hjärta och allt verkade se bra ut!

Barnet är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g.
Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs.

Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst.

Vecka 19!

Barnet är 15-20 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g.
Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna.

Hos vissa kvinnor innebär foglossningen inga problem alls, medan andra får stora besvär med rygg- och bäckensmärtor.
Det är kroppens sätt att underlätta för barnet att komma ut vid förlossningen.

Jag misstänker att jag börjar få det eller iallafall växtvärk,
för det gjorde så ont igårkväll och det varade bara en kort stund sen var allt som vanligt igen.

Vecka 16!

Nu har jag börja känna att det värker under magen så jag förmodar att huden tänjer ut sig nu när magen börjar bli större!

Barnet väger c.a 100 g :)

Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler.
Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter.
Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare.

Vecka 14!

Vecka 14 är kommen och nyheten sprids om att jag ska bli en mamma!

Barnet är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt.
Vikten är nästan 25g.
Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar.
Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår

Vecka 13!

190 dagar kvar till förlossningsdagen!

Magen börjar få en liten bulle.

Tröttheten och illamående börjar avta och känner mig piggare.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt.
Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna,
tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp.

Vecka 11!

Nu börjar jag känna att jag är känslig mot olika dofter som jag inte reagerar annars!

Jag får känslan av att kräkas.
Jag får svårt att andas.

Kroppen behöver extra mycket vätska och jag kände mig törstigare än normalt.
I denna vecka har jag gått upp ca 1kg.

Barnet kan nu gäspa, suga och svälja.

Det känns så spännande och har tre speciella besök som väntar nu!

*Läkare
*Ultraljud
*Barnmorska

Vecka 8!

VARNING:

Gör mig inte irriterad för att jag har känsla av:

*Illamående
*Trötthet
*Humörsvägningar

Må det vara över snart!

Barnet är nu sex veckor gammalt och 14-20mm långt från huvud till stjärt. Ögon, öron och näsborrar har bildats och huvudet ser mänskligt ut.

Vecka 7!

Jag tyckte det var bäst att göra om testet inom 48 timmar senare för säkerhets skull!
Det visade samma resultat då kunde jag bekräfta att jag var gravid.
Det var mycket samtal dagen efter till min hjärtläkare och tog kontakt med barnmorska.
Nu fick jag avsluta med en hjärtmedicin som kan skada fostret.
Några dagar senare åkte jag till barnmorskan och pratade med henne och fick många småböcker som hade med barn och göra. 

Barnet börjar se mer mänskligt ut och svansen är nästan borta.

Vecka 5-6!

Brösten började bli en aning större och det ömmade allt mer och mer.
Mensen var sen.
Då började jag fundera om det kanske var bra att kolla upp mig så jag köpte ett gravidetstest.
Det visade positivt och jag fick blandade känslor.

Barnet jag bär på är nu fyra veckor gammalt.

Vecka 4-5!

Precis som vilken kvinna som helst var jag öm i brösten och tänkte inte mer på det och antog att mensen var på väg och man hade lite ont i magen och bara några få dagar senare blödde jag några droppar.
Jag trodde mensen skulle komma men det kom inget mer än dem dropparna.
Ytterligare några dagar var det samma igen då tyckte jag att det började bli lite konstigt men glömde snabbt bort det igen.

Och barnet du bär på är ca två veckor gammalt.

Hjärtmottagning NÄSTA!

Åker strax för att kolla hur det går för hjärtat under tiden man är gravid!

Berättar sen när jag kommer hem igen...!

Allt såg bra ut, fortsätter det vara såhär bra kommer både jag och bebisen att må bra under hela graviditeten.

RSS 2.0