Att tänka på när man har hjärtsvikt:

Lämplig motion


Flera studier visar att motion inte bara ökar den fysiska prestationsförmågan utan också det allmänna välbefinnandet, livskvaliteten och överlevnaden.


Rekommendationen är att man rör på sig i den utsträckning man orkar, och att man provar sig fram till en typ av motion som känns bra. Tre till fyra promenader i veckan, minst en halvtimme åt gången kan vara en lämplig motionsform.


Personer med hjärtsvikt bör få en remiss till en sjukgymnast med kunskap om hjärtsvikt. Läkaren eller sjukgymnasten kan ordinera andra träningsprogram, exempelvis i simbassäng.


Om den fysiska prestationsförmågan är kraftigt nedsatt är så kallad perifer muskelträning speciellt lämplig. Vid motionstillfället tränar man en muskelgrupp i taget för att inte belasta hjärtat för mycket.


Nyttig kost och mindre salt


Övervikt är arbetsamt för hjärtat och kan öka belastningen på blodcirkulationen och kroppens organ. Hjärtsviktspatienter med ett kroppsmasseindex, BMI, över 27 bör gå ned i vikt. För att gå ned i vikt bör man äta mindre, men välja näringsrik och mättande mat, samt röra på sig regelbundet.


Vid uttalad hjärtsvikt är undernäring dock vanligare. Dålig matlust, illamående och dåligt näringsupptag i svullna tarmar kan ligga bakom undervikten. Måltiderna bör vara små, ätas ofta och bestå av energirik mat. Även mellanmål rekommenderas. Vid behov kan en dietist vara till hjälp.


För att må bra bör de flesta personer med hjärtsvikt inte salta extra på maten och inte heller salta för mycket vid matlagningen. Ett för stort intag av salt kan öka svullnaden i kroppen vilket belastar hjärtat och förvärrar hjärtsvikten.


Vätskeintag


Det traditionella rådet vid hjärtsvikt är att man begränsar vätskeintaget till cirka 1,5 till 2 liter vätska per dygn. För stora intag av vätska kan förvärra symptomen. Allt flytande räknas som vätska som vatten, te, kaffe, fil, mjölk, juice och soppa.


Den vätskedrivande behandlingen brukar öka törsten. För att släcka törsten kan man suga på isbitar, eller på gurk- och citronskivor. Det kan även hjälpa om man tuggar på salivstimulerande tabletter. Man bör undvika sötade drycker och saltrika drycker som mineralvatten eftersom de ökar törsten.


Viktkontroll


För att kontrollera att kroppen inte samlar på sig för mycket överskottsvätska bör man väga sig regelbundet, cirka två till tre gånger i veckan. Det bästa är om man väger sig på morgonen efter vattenkastning, utan kläder och före frukost. En tidig varning om att kroppen samlar på sig vätska är en plötslig viktuppgång på ett till två kilo.


Kontrollera svullnad


Varje dag bör man känna på benen och vristerna om de är svullna. Ett enkelt sätt att få ned bensvullnad och minska vätskemängden är att placera benen i högläge. Vid benödem kan sviktsjuksköterskan eller distriktssköterskan hjälpa till att prova ut stödstrumpor. Ibland kan vätskeansamlingen komma till lungorna. Det är ett tecken på försämring av tillståndet och man bör snarast ta kontakt med sjuksköterska eller läkare.


Ta det med ro


Stress påverkar hjärtat negativt eftersom stressen ökar nivåerna av flera sorters stresshormoner i blodet. Adrenalin och noradrenalin gör att vi andas snabbare, att hjärtat klappar snabbare och blodtrycket höjs. Kortisol är ett annat stresshormon som i regel utsöndras vid långvarig stress. Det gör att vi bland mycket annat blir utmattade, att blodtrycket stiger och i förlängningen att risken för diabetes och andra hjärt-kärlsjukdomar ökar. Promenader och annan motion kan vara avstressande. Rörelse gör att kroppen producerar mer endorfiner, som är kroppens lyckohormon.

Sexualitet


Erektionsstörningar är vanligt vid hjärtsvikt och kan bero på flera faktorer. Mer information kan man få på Impotenslinjen eller 08-550 52 000, begär medicinsk information.


Rökstopp


Rökare med hjärtsvikt måste sluta röka. Rökning är en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och förvärrar hjärtsvikten. Rökning är kärlsammandragande och ökar risken för blodproppar. I röken finns ämnen som tar syrets plats i blodet, vilket innebär att blodet blir sämre syresatt.


Den som behöver hjälp med att sluta röka kan få stöd och råd av hjärtsviktssköterska eller i slutaröka-grupper på vårdcentralerna. Hjälp finns även på Sluta Röka Linjen, telefon 020-84 00 00.


Alkohol


Alkohol påverkar hjärtat och alla vävnader i kroppen. Alkoholkonsumtion kan leda till hjärtrytmrubbningar och högt blodtryck. När pulsen stiger ställs högre krav på hjärtat. Därför rekommenderas en måttlig konsumtion. Ett glas vin eller öl vid festliga tillfällen klarar hjärtat.


(http://www.hjart-lungfonden.se/)


Kort fakta om hjärtsvikt!

"Hjärtsvikten gör att man orkar mindre. I stor utsträckning kan man ändå påverka hur man mår genom att ta sina mediciner och genom att ändra sina levnadsvanor.


Eftersom hjärtsvikt delvis är en livsstilssjukdom är det bra om man kan genomföra några positiva livsstilsförändringar. Det kan handla om att sluta röka eller se över sina mat- och dryckesvanor. De flesta mår bra av att utöva en lämplig motionsform eller gå ner i vikt om det är nödvändigt. En annan viktig bit är att hitta en balans i livet och att lära sig lyssna på kroppens signaler.


Det allra viktigaste är att förändringarna känns positiva – chansen att lyckas är då betydligt större."


(http://www.hjart-lungfonden.se/)


24 mars:

Ska jag till sviktsjuksköterskan för att kolla:

Mitt blodtryck/blodprover och puls
Kontroll av mediciner
Samtal om egenvård vid hjärtsvikt

Det kan nog vara ganska intressant dag :)

Fakta om Marcs ras:

http://birgittaz.wordpress.com/2006/12/29/om-staffordshire-bullterrier/#comment-32


Marc sover:


Mitt linne har han som snuttefilt :)


Sover bredvid mitt huvud så huvudstöd har jag :)


Ligger som en bebis i famnen :)


Adopterad/Problem!

Jag har länge trott att jag var adopterad men jag vet innerst inne att jag inte är det!

Varför jag tror att jag är adopterad är för att:

*Min längd är olik andra i min släkt (som jag har blivit mobbad för)
*Min hörselskada
*Mitt utseende (som jag har blivit mobbad för)
*Vissa saker klarar jag inte av

För ett tag sen fick jag veta att jag har hjärtsjukdom som är medfött.

Jag fick veta att man kan ha andra problem när man har hjärtsjukdom.

Jag tog kontakt med en läkare som sa att det kan stämma så jag berättade om punkterna ovanför.

Han sa att det är möjligt att dem är inblandade i hjärtproblemet så nu ska det ske en ny utredning som kanske kan visa varför jag har fått dem här problemen.

 


Marc och Bebis = Funkar Toppen!



Han var så snäll, slicka på fingrarna och pussa på munnen :)

"Sitt/Stanna/Nej"

Har Marc fått träna på och är mycket lydig!

Har även tränat på att gå på vänster sida på promenaderna och det har gått jätte bra!

Igår fick han åka tunnelbana och buss för första gången och han sov under hela färden.
Han hade inget emot att åka lite som tur var.
Han fick mycket uppmärksamhet från resenärerna som ville klappa honom och var tvungen att säga:

"Vad söt han är, hur gammal är han?"

Lite små flin fick man se lite då och då eftersom Marc snarkar (A)

Ibland händer det att han lipar :)


Mattes kelgris!


Mina nycklar / Marc


Marc..

Idag fick han gå några trappsteg för första gången, för han var lite nyfiken på en trappa vi har utanför lägenheten och det gick väldigt bra.

Sen blev jag så glad när han satte sig bredvid kopplet och verkligen visade att han behövde gå ut.

Han fick även träffa en hund igår men han blev lite rädd och ställde sig mellan mina ben men det gick bra till slut. Bilar har han respekt för för han sätter sig varje gång en bil kommer sen vill han bara följa efter dem (A)


Duktiga Marc!

Han sig alltid före Utan att jag behöver säga "sitt":

När han ska bli kopplad
När han ska bli urkopplad
Innan jag ska öppna en dörr
När han ska få maten

När han får tag på en leksak ska han alltid komma fram till mig och sätta sig i mitt knä och sen fortsätter han att tugga på leksaken där han sitter i mitt knä "kelsjuk"

Marc och jag sover i sängen!



Klicka på bilden om du vill ha större bild :)


RSS 2.0