Att träna din valp

"Du bör börja träna valpen så smått redan från början. En valp är lättare att handskas med än en vuxen hund. Det är också en fördel om valpen lärt sig vilka regler som gäller innan den kommer in i "puberteten" och börjar trotsa matte/husse (detta börjar vid ungefär 7 mån ålder). Man får mycket mer glädje av sin hund om man tränar och uppfostrar den ordentligt. En olydig hund kanske mest är till besvär både för dig och för andra. T ex om hunden inte lärt sig att gå i kopplet utan att dra, kan det vara livsfarligt att gå ut med hunden på vintern då man lätt halkar.

TIPS vid träning:

*Beröm med glad och ljus röst. Med arg och mörk röst visar du ditt ogillande.
*Reagera genast. Det är viktigt att du reagerar genast, och berömmer eller tillrättavisar valpen direkt då han gjort något bra/dåligt. 5 sekunder efter är det försent. Hunden kopplar inte ditt beröm/tillrättavisning till det han gjort tidigare utan till det han gör nu eller tänker göra just nu.
*Var konsekvent. Samma regler ska gälla alla dagar, annars blir hunden förvirrad.
*Ha tålamod. Valpen känner om du är irriterad, vilket kan göra valpen nervös. Träning ska vara något roligt som valpen ser framemot.
*Träna bara korta stunder åt gången (5-10 min).

Först bör du lära valpen vad "Nej" och "Bra" betyder, men det brukar valpen lära sig relativt snabbt. Rumsrenhet är också något av det första du börjar träna valpen med. Nedan finns tips på några andra viktiga saker att träna.

Miljöträning:


Vänj valpen vid olika miljöer. Gå en kort promenad i skogen, längs en trafikerad gata och på trottoarer. Låt valpen åka bil. Gå i trappor och åk hiss. Låt valpen uppleva och vänja sig vid så många olika miljöer som möjligt.

Lystra till namnet:

Du lär hunden att lystra till sitt namn genom att använda namnet så ofta du kan, tex när ni leker, när du ska klappa den eller när den får mat. Uppmuntra valpen till ögonkontakt, och beröm den när den tittar på dig.

Hälsa utan att hoppa:

Det är också viktigt att hunden får lära sig att hälsa på människor utan att hoppa upp mot dem. Kanske tycker man den lilla valpen är gullig och låter honom hoppa, men tänk dig in i hur det blir när hunden är fullvuxen. Smutsiga tassar är inte alltid välkomna på finkläderna. Och är hunden dessutom stor, kan ett sådant "glädjehopp" få en oberedd person att ramla omkull med hunden över sig.
Du måste lära hunden vilka regler som gäller, redan när den är valp. När hunden hoppar kan du vända ryggen till eller säga "FY" och försiktigt sätta ner honom på marken. Klappa och hälsa ordentligt på honom endast då alla tassarna är på marken, och aldrig då han hoppar. Det ska inte löna sig för hunden att hoppa då den vill ha kontakt. Då lär han sig att det är endast då han står eller sitter på marken som ni vill hälsa på honom. Det är viktigt att alla personer i omgivningen lär sig och använder sig av denna regel då de hälsar på hunden.

Gå i koppel:

Redan från början bör du vänja hunden att gå i koppel. Att bita i kopplet är absolut förbjudet, likaså att dra iväg mot alla intressanta föremål längs med vägen. Tillåter du ett sådant beteende när hunden är valp, blir det svårt att ändra det när hunden är vuxen. Och det kan vara direkt livsfarligt att vara ute och gå med en stor hund som oberäknat drar iväg i kopplet mot någon hund/cyklist, eller kanske ut i vägbanan.
Låt valpen först vänja sig vid halsbandet några dagar. Ta sedan på kopplet korta stunder och försök undvika dragkamper med kopplet. Du kan avleda valpens uppmärksamhet med någon leksak, och beröm valpen ordentligt då han inte biter i kopplet. Försök hålla kopplet slakt. Om valpen drar iväg räcker det med ett par lätta ryck i kopplet."

 (
http://home.swipnet.se)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0